Zaterdagmiddagmuziek in De Fontein – Dick Sanderman orgel en het blokfluitensemble Praetorius

12 Mei 2018 om 16:00

Zaterdagmiddag 12 mei. Een concert met orgel en twintig blokfluiten van heel klein tot groot. Dit wordt een bijzondere belevenis met een muzikale reis door de tijd.

Het blokfluitensemble Praetorius Leiden is een muziekgezelschap van twintig zeer ervaren blokfluitisten onder leiding van dirigent Norbert Kunst. De leden van het ensemble spelen vrijwel alle typen blokfluit van “Gar-klein-Flötlein” (dit is een héél klein fluitje) tot sub-contrabasblokfluit. Het ensemble is een compleet blokfluit(kamer)orkest, maar kan ook klinken als een kerkorgel!
Praetorius streeft naar de uitvoering van verschillende werken, al dan niet specifiek voor blokfluit gecomponeerd. Hierbij staat een gedurfde, enthousiaste, virtuoze en expressieve interpretatie op de voorgrond.

Dick Sanderman, een bekend organist uit Rijssen met een eigen stijl van muziek maken. Als solist en koorbegeleider werkte hij mee aan concerten en opnamen, o.a. in Engelse kathedralen (1988), in Parijs (1991), in Jeruzalem (1999), Oxford (2012) en Vilnius (2013.
Dick is in Rijssen directeur van de Muziekschool en stadsorganist voor het orgel in het gemeentehuis. Als kerkorganist is hij verbonden aan de Hervormde gemeenten van Rijssen en Hellendoorn. Daarnaast componeert Dick veel muziek.

Het concert zal bestaan uit solo optredens van Dick Sanderman op het orgel en van het ensemble Praetorius. Ook zullen ze samen (orgel en ensemble) werken uitvoeren.
Zij spelen onder meer de Wassermusik van Telemann, een deel uit de Kunst der Fuge van Bach en variaties over “Est-ce Mars” van Sweelinck. Laatstgenoemd melodietje is tegenwoordig beter bekend als “Wie gaat mee over zee”. Organist Dick Sanderman speelt ook volksliedvariaties, maar dan van recenter datum: variaties van Willem Mudde over een Valeriuslied. Een bijzonder programmapunt is de Cat Suite van de Canadese componist Denis Bédard: een stuk waarvan elk van de vier delen iets te maken heeft met poezen. Ongetwijfeld zullen Praetorius en Sanderman het concert weer besluiten met een paar vrolijke noten, net als tijdens hun vorige optreden in 2015.

Het concert begint om 16.00 uur. Kerk open vanaf 15.30 uur. De toegangsprijs € 8,00 incl. een consumptie. Tot en met 14 jaar toegang gratis.
Na afloop van het concert is er koffie, thee of een frisdrankje.