Pinksterconcert met muziek uit vijf eeuwen in Grote Kerk Nijkerk

19 Mei 2018 om 20:00

In de Grote Kerk van Nijkerk vindt op zaterdag 19 mei het jaarlijkse pinksterconcert plaats. Bijzonder dit jaar is dat er muziek uit vijf eeuwen op het programma staat. Uitvoerenden zijn het Voci Vocal Ensemble, met als dirigente Rineke de Wit en organist Diederik Blankesteijn. De Wit is daarnaast te horen als solozangeres en hoboïste.

Ieder jaar kan het pinksterconcert in de Nijkerkse Grote Kerk rekenen op goede belangstelling. Wellicht komt dat doordat er rondom Pinksteren niet zo veel muziek is. Op het programma voor 19 mei staan werken die direct te maken hebben met de Heilig Geest die (volgens het christelijk geloof) tijdens het pinksterfeest uitgestort werd. Diederik Blankesteijn speelt bijvoorbeeld ‘Veni Creator’ van de Franse barokcomponist Nicolas de Grigny. Deze muziek klinkt verrassend mooi op het orgel van de Grote Kerk dat uit 1756 dateert.

Daarnaast zingt het koor enkele werken rondom de christelijke feestdagen, waarvan Pinksteren de laatste is. Er staat muziek op het programma uit vijf eeuwen: van de 15e-eeuwse componist Giovanni Pierluigi da Palestrina (‘O crux ave’) tot de 18e-eeuwse barokmuziek van Johann Sebastian Bach, maar ook 19e-eeuwse werken van Felix Mendelssohn (‘Verleih uns Frieden gnädlich’) en 20e-eeuwse muziek waarvan sommige componisten nog in leven zijn. Verder zijn op hobo en orgel twee delen uit het ‘Hoboconcert in c’ van Domenico Cimarosa te horen. Het volledige programma is te vinden op www.orgelnijkerk.nl.

Het Voci Vocal Ensemble bestaat uit 16 ambitieuze zangers en zangeressen die graag muzikale uitdagingen aangaan. Kwaliteit en diepgang zijn belangrijk voor dit koor. Het ensemble zingt voornamelijk klassieke kerkmuziek, oude muziek en nieuwe muziek (zie ook www.vocivocal.nl).

Rineke de Wit is all-round musicus en is actief als zangeres, hoboïste, singer-songwriter en pianiste. Ze heeft 20 jaar ervaring als dirigente en studeerde in 2008 af als musicoloog. Ze componeert, arrangeert, is zang-coach en verzorgt workshops (zie ook www.rinekedewit.com).

Diederik Blankesteijn kreeg orgelles van zijn vader, ging daarna in de leer bij Willem van Twillert en Frank Peters en begon in 2013 zijn studie aan het Conservatorium van Amsterdam. In juni speelt hij zijn orgelexamenconcert in Haarlem. Hij volgde masterclasses bij organisten in binnen- en buitenland en won prijzen op verschillende concoursen (zie ook www.diederikblankesteijn.nl).

Het pinksterconcert op zaterdag 19 mei begint om 20.00 uur. De toegang is gratis; er wordt gecollecteerd bij de uitgang. Na afloop is er in ’t Gasthuus naast de kerk koffie en thee en kunnen de bezoekers en de musici elkaar ontmoeten en napraten.