Lezing Pieter Breugel, de Oude, met Gerard Koorman

  • foto-pieter_brueghel_the_elder-2

Datum en tijd

Vanaf: 16 Maart 2018 19:30
Tot: 16 Maart 2018 21:30

Beschrijving

Description

Vrijdag 16 Maart: 19.30-21.30
LEZING: Pieter Breugel, de Oude, met Gerard Koorman
Over Pieter Bruegel zijn weinig feitelijkheden bekend en dat is opmerkelijk voor een kunstenaar die al tijdens zijn leven een grote faam genoot. We weten niet wanneer hij geboren is en waar. Wel dat hij in 1569 te Brussel is gestorven.Het leven van Bruegel speelde zich af in een roerige tijd: denk aan de Reformatie, de Inquisitie en de Spaanse overheersing, uitmondend in de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648).Bruegel werd in zijn tijd ook wel “Boeren-Bruegel” genoemd of “Pier den Drol” (grapjas). Tegenwoordig wordt er anders naar de schilder gekeken, wordt hij anders gewaardeerd.
Aan de hand van zijn tekeningen en schilderijen die worden getoond, vertel ik je over de ontwikkeling die hij als tekenaar-schilder doormaakte, over de invloed van Erasmus en het humanisme op zijn werk, over de plaats die volkse wijsheden, spreekwoorden en gezegden in zijn oeuvre innemen. Het gaat over zijn kijk op de natuur, zijn mening over bedelaar en boer, over de dwaasheid van de mens en de gelaagdheid in zijn werken.
Dit alles tegen de achtergrond van het culturele-, politieke- en religieuze klimaat in Antwerpen in de 16e eeuw. Bruegels’ werk heeft humor, is niet zwaarmoedig. Hij staat midden in het leven, vergaapt zich aan de schamelheid van de eenvoudige mens. Levenslust, vertwijfeling en hoop liggen bij Bruegel naast elkaar.
Kosten: 10 euro

Contact

Contact

Deel activiteit

Contact