Expositie ‘Verandering van spijs doet eten’ in Museum Nijkerk

Vanaf: 17 Oktober 2017 13:30
Tot: 11 Januari 2018 16:30

Van 14 oktober 2017 t/m 11 januari 2018 is in Museum Nijkerk de expositie ‘Verandering van spijs doet eten’ te bekijken. De expositie past in ‘Gelderse Smaken’, zie http://www.mijngelderland.nl/actueel/gelderse-smaken. De tentoonstelling geeft een historisch overzicht van voeding en gerechten in de Late Middeleeuwen (het pand waarin Museum Nijkerk is gehuisvest is het laatmiddeleeuwse Gasthuis) tot aan de huidige tijd. Uitgelicht wordt o.a. de periode van de ontdekkingsreizigers en koloniën, waarbij veel ingrediënten hun weg vonden naar Europa en Nederland. Aardappels, rijst, koffie en thee zijn voedingswaren die wij nu dagelijks gebruiken, maar die bij ons pas in de 17e en 18e eeuw bekend werden. Ook geeft de expositie een beeld van de vele voedselproducerende bedrijven van Nijkerk. Tegenwoordig is het mogelijk om vanaf het ontbijt tot aan de late avond, te eten en drinken met in Nijkerk gemaakte producten. Voor jong en oud zijn leuke spelletjes in de expositie verwerkt, zoals een elektrospel (‘waar komt welk ingrediënt oorspronkelijk vandaan’) en een geur- en proefhoek. Van kunstenaars Arrie Huijgen, Henriëtte Brilman – de Mooy en Nicolette van Dijk-Bakker zijn kunstwerken te bewonderen met voeding in de hoofdrol.