De 70 gezichten van de Torah – Inleider: drs. Han Wilhelm (onderwijskundige en systematisch theoloog)

15 Februari 2018 om 20:00

Donderdag 15 februari om 20.00 uur zal drs. Han Wilhelm spreken over ‘De 70 gezichten van de Torah’. De lezing wordt gehouden in De Kruiskerk, Venestraat 44 te Nijkerk en de entree bedraagt € 3,–. Deze avond wordt georganiseerd door de Commissie Vorming en Toerusting Nijkerk. Belangstellenden zijn van harte welkom.

Als de bijbel de basis (het ‘principium unicum’) van het christelijk geloof is, hoe moet de Schrift dan in onze tijd gelezen worden? En waar kan dat (nog) geleerd worden? In het gezin? Op school? Tijdens de eredienst? Of met de catechisatie?
De veronderstelling dat de Schrift zichzelf uitlegt is immers onjuist; zo blijkt uit het antwoord van de ambtenaar uit Ethiopië aan Fillippus (Handelingen 8, 31). De Bijbel moet uitgelegd worden.
Op deze avond zullen joodse leeswijzen en verschillende rabbijnse systemen van uitleg van de Hebreeuwse Bijbel worden besproken, die nog steeds van waarde zijn om de Bijbel te lezen ‘in rapport met de tijd’.
In het jodendom is ‘de 70 gezichten van de Torah’ een gevleugelde uitdrukking om de reikwijdte en veelzijdigheid van rabbijnse leeswijzen van het Oude Testament mee aan te duiden. Dit betekent echter nog niet dat elke uitleg werd geaccepteerd door het rabbijnse jodendom. We zullen zien waar rabbijnen de grens trokken.

• Locatie Nijkerk Centrum
  • Adres Venestraat 44, Nijkerk