155 jaar Bibliotheekgeschiedenis

Vanaf: 12 Oktober 2017 19:30
Tot: 12 Oktober 2017 21:00

Lezing over de geschiedenist van de bibliotheek door historicus Anton van Renssen.

Vroeger waren boeken duur. Om de Nijkerkse burgers toch te laten lezen, legden kerken eigen boekenverzamelingen aan en stichtten vooraanstaande Nijkerkers een niet-openbare bibliotheek. Het verhaal van de Nijkerkse bibliotheken gaat over elitaire leesgezelschappen, stichtelijke lectuur, de ‘Rooie Bieb’ en hommeles met de gemeente.

Deze voorgeschiedenis en de groei van de Christelijke Openbare Bibliotheek Nijkerk tot de huidige stichting staan centraal in de lezing over de geschiedenis van de Nijkerkerse bieb. Daarmee gaat het ook over de plaatsten waar de bibliotheek heeft gestaan: het lokaaltje in Pro Ecclasia aan de Kloosterstraat, via het Huis met de Hoge Stoep en de Meinsstraat naar de bibliotheek aan de Frieswijkstraat waar vroeger ooit de drukkerij van Callenbach stond.

De lezing wordt gegeven door Anton van Renssen, afgestudeerd aan de School voor Journalistiek in Amersfoort en als historicus aan de Vrije Universiteit van Amsterdam en Hull University in Groot-Brittannië.

Entree is gratis. Inloop vanaf 19.00 uur.